Voor kinderen
Het fijne van een piano is dat iedereen – van jong tot oud – er direct geluid uit krijgt. Je kunt al snel je eerste liedje spelen! Het is een heel overzichtelijk instrument, met witte en zwarte toetsen. Je begint met alleen de witte toetsen. Later ga je ook de zwarte toetsen gebruiken.
Leeftijd
Er zijn kinderen die op hun vijfde al laten merken dat ze graag piano willen spelen. Andere kinderen raken pas op hun twaalfde of later geïnteresseerd. Als je als ouder zelf een instrument speelt, zullen jouw kinderen sneller geneigd zijn dat ook te willen doen. Vanzelfsprekend helpt het als er een piano in huis staat: sommige kinderen kruipen er al achter als ze twee zijn.
Om te bepalen of je kind al aan pianolessen toe is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Vraagt je kind zelf om pianolessen of vind jij het belangrijk voor de ontwikkeling van je kind? Bij jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze echt geïnteresseerd lijken.
- Danst je kind vaak op muziek? Speelt het graag met speelgoed waar je geluid mee kunt maken, trommelt het voortdurend op de tafel, zingt het zelf liedjes? Dat zegt veel over hoe je kind al met muziek bezig is.
Online lessen?
Er worden ook online pianolessen voor kinderen aangeboden. Werkt dat? Naar mijn idee moeten jonge kinderen op een heel speelse manier pianoles krijgen, en de aanpak moet goed op het kind worden afgestemd. Met online lessen is dat niet of niet goed mogelijk. Bovendien is direct contact nodig om zeker te weten of een kind begrijpt wat je bedoelt.
Tips
Is je kind klaar voor z’n eerste pianolessen? Dan zijn hier nog wat handige tips.
- Natuurlijk moet er thuis een piano staan waar je kind op kan studeren en experimenteren. Liefst een akoestische piano, omdat je daarop makkelijker een goede aanslag ontwikkelt dan op een digitale piano. De piano moet wel goed gestemd en technisch in orde zijn. Anders wordt oefenen nooit leuk.
- Op een piano die ‘goed genoeg is om op te beginnen’ komen kinderen nooit verder dan dat eerste begin. Tip: een goede digitale piano is natuurlijk altijd beter dan een slecht afgestelde akoestische piano.
- Twijfel je over de aanschaf van een piano? Er zijn legio mogelijkheden om eerst een piano te huren. Zo zit je niet aan het instrument vast en kun je een tijdje kijken hoe de liefde voor het instrument zich ontwikkelt. Later kun je altijd nog tot koop overgaan.
- Meer informatie over aanschaf, kopen, huren en beoordelen van piano’s vind je in Tipboek Piano.
- Regelmaat is belangrijk bij het oefenen en bij de lessen. Dagelijks oefenen voor de wekelijks les levert de beste resultaten. Eens per week een les van 30 minuten is zeker in het begin genoeg om vooruitgang te boeken en plezier in het spel te houden.
- Overweeg om je kind samen met anderen les te laten nemen. Lessen met twee of drie kinderen hebben bovendien als voordeel dat ze in een sociale context met en van elkaar leren. Net als op school! Ook zijn groepslessen goedkoper dan individuele lessen. Onderzoek laat zien dat groepslessen in de eerste twee jaar zeker zo effectief zijn als privélessen.
Methodes
Er zijn een aantal methodes speciaal voor kinderen ontwikkeld. Tijdens een eerste kennismaking, bekijk ik wat het beste aansluit. En vervolgens selecteer ik uit die methode een aanpak.
Ieder kind is anders. Daarom wil ik graag weten hoe het leert. Het ene kind wil graag zelf ervaren hoe een bepaalde techniek voelt en wat het effect is. Een ander kijkt liever de kat uit de boom en is meer gebaat bij voordoen en luisteren. Ik neem de tijd om een goede methode te kiezen en stem mijn manier van lesgeven op het kind af. Zodat de pianoles optimaal verwerkt wordt en plezier gegarandeerd is.
ABRSM
ABRSM is the UK’s largest music education body, one of its largest music publishers and the world’s leading provider of music exams, offering assessments to over 600.000 candidates in over 90 countries every year.
If you wish your child to engage in this system, please contact me for further details. I teach up to Grade 8.